Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Frequenties voor 5G worden eind 2019 geveild

5G-netwerk NederlandIn Nederland wordt 4G gezien als supersnel internet. Maar de technologie staat niet stil. Het 5G-netwerk komt eraan!

Het verschil tussen 4G en 5G

Het voornaamste verschil tussen 5G en haar voorgangers zit hem in de nieuwe technologie die wordt gebruikt. Het apparaat maakt verbinding met de zendmast op een nieuwe wijze. Het belangrijkste pluspunt van 5G is de lage latency. Dit zal ervoor moeten zorgen dat apparaten nog sneller met elkaar in verbinding staan.

Daarnaast is de bandbreedte veel groter van 5G. Hierdoor kunnen er straks veel meer apparaten op dit netwerk worden aangesloten. Dit maakt 5G ook zeer geschikt voor Internet of things. In Loppersum is er al getest met 5G en in dit najaar zal in Eindhoven een nieuwe test plaatsvinden.

Frequentie veiling

De frequenties worden in twee fases verkocht. Eind 2019 worden waarschijnlijk de frequenties in de 700-, 1.400- en 2.100-MHz-banden geveild. De 3,5-GHz-band zal mogelijk eind 2021 geveild gaan worden. Op dit moment lijkt de 5G-netwerk markt uit drie netwerkproviders te bestaan, namelijk KPN, Vodafone en T-Mobile. De AMC heeft geadviseerd dat een telecombedrijf maximaal 40% van alle frequenties mag bezitten. Zo kan er een eerlijke concurrentie blijven bestaan.

5G smartphones

Met je huidige smartphone kun je nog geen gebruik maken van het 5G-netwerk. Hier dienen speciale 5G telefoons voor ontwikkeld te worden. Samsung lijkt de eerste fabrikant te worden in Nederland waarmee je met jouw telefoon abonnement verbinding kan maken met 5G. De Samsung Galaxy S10 5G is in april 2019 als eerst gelanceerd als 5G smartphone in Zuid-Korea. Dit toestel is voorlopig echter nog niet te koop in Nederland.

5G-netwerk in Nederland

Wanneer in Nederland het 5G-netwerk precies actief zal zijn, is nog niet bekend. T-Mobile gaf eerder dit jaar aan in 2020 hiermee te willen starten. Eerder was T-Mobile ook al vooruitstrevend met haar netwerk. In ieder geval zullen eerst de veilingen plaats gaan vinden over de verkoop van de frequenties. Daarna zal het een race worden welke providers als eerst een landelijk dekkend 5G-netwerk kan aanbieden.

Meer over:

Technieken