Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Nieuw telefoonabonnement? Wij hebben 34 tips voor je!

Wij hebben onze 11 jaar aan ervaring met telefoonabonnementen gebruikt om de beste tips op een rij te zetten. Dit maakt het kiezen van het best passende abonnement voor jou makkelijker.

Besparen op prijs van het abonnement

Je kan maandelijks veel geld besparen door over te stappen naar een andere telefoonprovider. Zelfs als je abonnement precies de goede inhoud heeft kun je goedkoper uit zijn. Hier vind je onze tips voor het besparen op de prijs van je abonnement.

Tip 1: Maak gebruik van aanbiedingen

Vaak gaat een telefoon abrupt kapot. Dit kan omdat je telefoon gevallen is. Door de val kan er een barst in je scherm komen. Een nieuwe telefoon kopen kost veel geld. Het loont om te zoeken naar een aanbieding. Meestal zijn aanbiedingen per provider anders. Sommige aanbiedingen worden door het telefoonmerk gedaan zoals € 100,- cashback op het toestel.

Naast telefoonaanbiedingen hebben veel providers ook aanbiedingen voor sim only abonnementen. Dit gaat vaak om extra MB’s, geen aansluitkosten of maandelijkse korting. De beste sim only aanbiedingen van dit moment:

Belminuten Databundel Maandprijs
200 7 GB € 4,50 Bestellen
150 1 GB € 5,- Bestellen
0 1 GB € 5,- Bestellen
Laatste update:

Tip 2: Wacht op nieuwe aanbiedingen

Wist je dat veel providers aanbiedingen herhalen? Enkele aanbiedingen verschijnen rond dezelfde tijd in het jaar opnieuw. Zo heeft Vodafone vaak de ‘Vodafone Runners’ rond augustus. Tele2 herhaalt regelmatig de “Dit wil ik weken”. Ben, Hollandsnieuwe & Youfone hebben vaak aanbiedingen met extra MB’s of geen aansluitkosten.

Tip 3: Bel je huidige provider voor een nieuwe aanbieding

Wij merken vaak dat mensen voor een langere tijd bij dezelfde provider blijven. Overstappen naar een andere provider wordt vaak gezien als veel moeite. Toch kan je ook geld besparen door simpelweg naar je huidige provider te bellen als je contact (bijna) is afgelopen.

Hoe overtuig je jouw provider om korting te verlenen?

Zeg tegen je provider “Ik ben blij bent met de huidige service, maar ik zie dat het ergens anders goedkoper is. Kunnen jullie mij een nieuw aanbod doen?”. Je zult zien dat dit in de meeste gevallen mogelijk is.

Tip 4: Maak gebruik van 4 in 1 korting

Vaak doen providers je het aanbod om ook vast internet te nemen. Je krijgt dan korting op je abonnement of extra zenders / data . Het is verstandig om jouw provider ook te vragen of er korting mogelijk is zonder vast internet te nemen. Meestal is een andere provider weer goedkoper voor vast internet waardoor dit soort aanbiedingen niet altijd voordelig is.

Tip 5: Neem met je hele gezin bij dezelfde provider een abonnement

Bijna iedereen heeft een telefoonabonnement. Enkele providers zoals Vodafone & T-Mobile bieden daarom voordelige abonnementen voor mensen die op hetzelfde adres wonen. Je krijgt bijvoorbeeld extra korting per abonnement óf je deelt je MB’s en belminuten. Bekijk daarom of je een abonnement kan nemen met je familie.

Tip 6: Kies een Sim Only abonnement

Veel mensen kiezen een abonnement inclusief een nieuw toestel. Echter zijn de meeste telefoons nog bruikbaar ná de looptijd van je contact. Door op dat moment een sim only abonnement te nemen ben je veel goedkoper uit. Het is zonde om al een nieuw toestel te nemen terwijl de oude telefoon nog voldoet. Een ander voordeel van een sim only abonnement is dat je niet het toestel per maand moet afbetalen. Gebruik je oude telefoon tot die echt niet meer werkt, dit bespaart je iedere maand veel geld.

Tip 7: Let op de aansluitkosten!

Veel providers rekenen aansluitkosten bij nieuwe klanten. Deze kosten kunnen oplopen tot 30 euro. Let hierop tijdens het overstappen, een provider die iets duurder per maand is kan door lage aansluitkosten goedkoper worden dan een andere provider. Ook zijn er providers die een aanbieding hebben zoals ‘tijdelijk geen aansluitkosten’.

Wist je dat je bij verlengen geen aansluitkosten betaald?

Als je je telefoonabonnement verlengt bij je huidige provider. Dan bespaar je op de aansluitkosten.

Tip 8: Hoe lang is de aanbieding geldig? 6 maanden / 24 maanden of altijd?

Soms is een aanbieding té goed om waar te zijn. Een korting van 50% gedurende de eerste 6 maanden kan voordelig lijken. Maar wat zijn de kosten ná de eerste 6 maanden? Bereken daarom altijd de totaalprijs.

Ook is er een verschil tussen aanbiedingen. Bij T-Mobile geldt de korting momenteel 24 maanden en niet voor de totale duur van je abonnement.

In het contract staan de volledige kosten vermeld, niet de korting. Dit betekent dat je na 24 maanden meer gaat betalen. Let daarom goed op wanneer de aanbieding verloopt. Het is ook belangrijk om aan het einde van je contract direct weer over te stappen naar een nieuwe aanbieding.

Wat is belangrijk tijdens het overstappen

Tijdens het overstappen zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn. Deze tips zijn er om je nu en volgende keer te helpen met overstappen.

Tip 9: Zet de datum van wanneer je mag overstappen in je agenda

Stel je stapt vandaag over naar een nieuwe provider. Je ontvangt de volgende dag jouw nieuwe telefoon. Zodra je deze ontvangt kun je het einde van de looptijd in je agenda zetten (van je nieuwe telefoon!). Hierdoor weet je precies wanneer je opnieuw mag overstappen en kan je onnodige kosten besparen.

Tip 10: Zoek uit wanneer de nieuwste modellen uitkomen

De duurste modellen van Apple, Huawei & Samsung worden ver van te voren bekend gemaakt. Vooral bij Samsung & Huawei is er een waardevermindering in oudere toestellen zodra de nieuwste versie beschikbaar is. Deze telefoons kun je beter kopen nadat de nieuwe toestellen uitgekomen zijn. Op dat moment zijn ze een stuk goedkoper. Apple toestellen blijven echter redelijk waardevast.

Model Nieuwe release
Nieuwe iPhone Oktober
Samsung Galaxy S-serie Januari
Samsung Galaxy A-serie December
Huawei P-serie Maart

Tip 11: Maand van te voren abonnement verlengen

Je kan 1 maand, voordat de looptijd van je contract eindigt al overstappen naar een nieuwe aanbieder. Je kan dan aangeven wanneer je nieuwe abonnement moet ingaan. Hierdoor heb je geen overlap in abonnementskosten én kan je gelijk gebruik maken van een nieuwe aanbieding.

Tip 12: Neem buiten de EU een lokale simkaart

Ga je op reis buiten de EU? Bespaar op dure roaming kosten en koop een lokale simkaart. Een internet bundel bij je eigen provider voor Japan kan al snel 20 euro kosten voor een paar dagen. De lokale prepaid simkaart is echter veel goedkoper. Voor 10 euro kan je al 20 keer zoveel MB’s krijgen. Een nadeel is dat je tijdelijk met een ander telefoonnummer in je telefoon zit. Bij een Dual sim telefoon hoeft dit geen probleem te zijn.

Persoonlijke keuze maken

Er zijn in Nederland veel verschillende providers. Hierdoor kan je als consument een goede keuze maken bij welke provider je een abonnement afsluit. Elke provider heeft sterke & zwakke punten. Kies daarom een provider die bij jou past.

Tip 13: Vergelijk verschillende providers

Wij vergelijken 11 verschillende providers, dit zijn de 11 grootste providers van Nederland. Tussen de verschillende providers kan veel verschil in prijs zitten. Prijs is niet het enige verschil tussen providers. Het kan zijn dat je een minder goede ervaring met een bepaalde provider hebt. Ook kan de dekking van een provider voor jou minder goed zijn. Sluit deze providers dan uit in onze sim only vergelijker.

Tip 14: Bekijk hoe providers worden beoordeeld

Service is voor veel mensen belangrijk. Hier wordt uitvoerig onderzoek naar gedaan door meerdere websites. Bekende onderzoeken zijn bijvoorbeeld van Tweakers, Consumentenbond & Bestemobieleproviders.nl.

Consumentenbond

De Consumentenbond beoordeelt providers op ervaringen van de klanten zelf. De providers krijgen een cijfer van de klant zelf. De Consumentenbond herhaalt ieder kwartaal dit onderzoek.

Tweakers

Tweakers is een tech website. Bij het onderzoek naar de beste provider van Tweakers kunnen klanten stemmen op de beste uit een lijstje providers. Er is geen mogelijkheid voor extra gegevens.

Bestemobieleproviders.nl

Bestemobieleproviders.nl doet zelf onderzoek naar de beste provider. Hierbij wordt er naar meerdere onderdelen gekeken. Zoals Prijs, Netwerk & Voorwaarden. De categorie voorwaarden is toegevoegd na gebruikersonderzoek, hierbij controleert Bestemobieleproviders.nl hoe alles beschreven staat in het contract.

Tip 15: Kijk of je bij een provider per maand je abonnement mag aanpassen

Providers zoals: T-Mobile, Simyo & Tele2 bieden je de mogelijkheid om je abonnement aan te passen. Stel je gaat op vakantie naar het buitenland, dan is het voordelig om alvast je abonnement wat lager te zetten. Hierdoor bespaar je al snel 5 euro. Dit is ook voordelig als je niet het aantal MB bereikt waarvoor je een abonnement hebt aangeschaft. Je kunt je abonnement maandelijks naar boven bijstellen bij iedere provider. Bij sommige providers kun je deze ook naar beneden bijstellen.

Provider Aanpassing omlaag Aanpassing omhoog
Tele2 Ja Ja
T-Mobile Ja Ja
KPN Ja Ja
Vodafone Ja* Ja
Simyo Ja Ja
Hollandsnieuwe Ja Ja
Youfone Nee Ja
Ben Ja Ja
Lebara Nee Ja
Simpel Ja Ja

*Bij een aanpassing omlaag worden er extra kosten in rekening gebracht.

Tip 16: Let op dekking

In Nederland zijn er 4 verschillende netwerkproviders. Dit zijn KPN, Vodafone, T-Mobile & Tele2. Het 4G netwerk van deze aanbieders is nagenoeg volledig dekkend in Nederland, buiten de Randstad zit er een subtiel verschil in de dekking. Woon je buiten de Randstad? Raadpleeg dan de dekkingskaart van de provider, hiermee kan je kijken of de provider ook goed bereik heeft in jouw woonplaats.

Alle voordelen uit je abonnement halen

Het komt vaak voor dat er een té groot abonnement wordt afgesloten. Dit komt omdat providers en verkopers je vaak aanraden een groter abonnement te nemen, zodat er geen ‘onverwachte kosten’ zijn. Daarnaast weten velen niet hoeveel MB’s ze eigenlijk nodig hebben. Hieronder hebben wij een aantal tips hoe je toch het meeste uit je abonnement kan halen.

Tip 17: Maak zo veel mogelijk gebruik van WiFi

Overal in Nederland is tegenwoordig 4G. Vroeger was er een tijd dat je actief naar het wifi wachtwoord vroeg bij een kroeg. Dit omdat 1. De dekking niet optimaal was. &  2. Data relatief duur was.

Tegenwoordig zijn er abonnementen waarbij je onbeperkt internet krijgt. Deze abonnementen zijn er echt voor mensen die extreem veel GB’s verbruiken. Daarnaast is de mobiele dekking beter is geworden. Je kunt ook op meer plekken gratis Wifi ontvangen. Zoals bijvoorbeeld in de trein. Hierdoor kan je een kleinere databundel nemen en daarmee geld besparen.

Tip 18: Bel via Whatsapp als je vaak wifi hebt

Nieuwe technieken betekenen ook nieuwe mogelijkheden. Bekende apps zoals Whatsapp & Facebook bieden je de mogelijkheid om te bellen over internet. Je verbruikt dan geen belminuten maar MB’s. Bellen over het internet heeft meerdere voordelen, zoals een betere kwaliteit van het geluid. Daarnaast verbruikt een gesprek weinig MB’s via internet. Hierdoor kan je met 1 MB meer dan 10 minuten bellen.

Tip 19: Stel een dataplafond in

Dit is meer een praktische tip voor je verbruik. Bij Youfone kan je een dataplafond* instellen in de app zodat je internetsnelheid wordt verlaagd als je databundel op is. Bij Tele2 kun je niet buiten de bundel internetten tenzij je extra MB’s koopt. Android en iOS bieden ook de mogelijkheid om een notificatie te krijgen wanneer je een x aantal data verbruikt hebt. Hieronder is een stappenplan gemaakt voor Android. Het kan zijn dat bij jouw telefoon de stappen net ander zijn.

*0,50 cent extra per maand

Stap 1

De eerste stap die je moet nemen is om naar de instellingen van je telefoon te gaan. Je kan dit in het menu herkennen aan een tandwiel.

Stap 2

Zodra je in de instellingen bent, moet je naar het onderdeel ‘Verbindingen’ gaan. Bij de meeste Android toestellen is deze stap hetzelfde.

Stap 3

Hier kan er iets anders zijn dan bij jouw eigen toestel. Zoek naar de optie ‘Gegevensgebruik’ eventueel kan deze ook mobiele gebruiksgegevens heten.

Stap 4

Als het goed is zie je nu een scherm die je enige indicatie geeft over je verbruik. Om een waarschuwing in te stellen moet je naar ‘Gebruik mobiele gegevens’ gaan.

Op deze stap kan je ook soms aangeven welke apps alleen via WiFi beschikbaar mogen zijn.

Stap 5

Hier kan je opnieuw op een tandwiel klikken, waarna je een aantal opties ziet.

De meeste telefoons geven je ook de mogelijkheid om je verbruik in de afgelopen maanden te zien.

Extra tip:

Verbruikt een specifieke app veel data en gebruik je die niet vaak? Verwijder dan de app!

Stap 6

Dit is de laatste stap. Hier kan je aangeven bij hoeveel GB of MB je een melding wilt krijgen. Daarnaast bieden de nieuwe modellen je ook de mogelijkheid om internet stop te zetten zodra het limiet is bereikt.

Tip 20: Doe weinig microtransactie aankopen

Tegenwoordig kan je met 2 klikken iets kopen in apps. Ook apps zoals Candycrush bieden in-app aankopen aan. Dit soort aankopen heten microtransacties. Enkele providers hebben een overeenkomst met Google, je kan met je mobiele abonnement de in-app aankopen betalen. Hierdoor wordt je telefoon rekening hoger. De microtransacties kunnen aan het eind van de maand veel geld kosten. Onze tip is: Doe het niet! De kosten zijn meestal lastig te overzien en stapelen al snel op.

Tip 21: Sommige providers bieden vrienden korting

T-Mobile & Simyo bieden korting voor als jij je vrienden uitnodigt een abonnement te nemen.

Type korting Korting
T-Mobile Maandelijkse korting € 2,50
Simyo Eenmalige korting € 20

Hoewel de kortingen niet hoog zijn, kan je hier nog redelijk wat geld mee verdienen.

Tip 22: Zet je abonnement op pauze bij een lange reis.

Ga je lang reizen in het buitenland? Dan kan je bij Vodafone tijdelijk je abonnement op pauze zetten. Let wel op dat hier een maximum tijd aan verbonden is, daarnaast wordt de looptijd met het aantal maanden van pauze verlengt. Informeer hier bij Vodafone meer over.

Besparen op je telefoon

Naast dat je kan besparen op prijs, kan je ook op je telefoon besparen. Hieronder zijn een aantal tips beschreven hoe je goedkoper uit kan zijn met je telefoon.

Tip 23: Verkoop je oude telefoon

Er is een grote markt in de verkoop van oude telefoons. Veel mensen zijn op zoek naar een goedkope telefoon. Je kan dus op marktplaats je telefoon verkopen. De toestellen van Apple blijven erg waardevast, oudere modellen kunnen je al snel 100 euro opleveren. Op marktplaats of tweakers kan je makkelijk je oude telefoon verkopen.

Tweakers

De doelgroep van Tweakers is meer tech gerelateerd, ook doet Tweakers actief meer tegen fraude preventie. Het nadeel van ‘Vraag & Aanbod’ van Tweakers is dat er minder beschikbare telefoons op staan.

Marktplaats

Marktplaats is een grote verhandel website. Hier verkopen consumenten & bedrijven tweedehands spullen. Fraude gebeurt echter vaker op Marktplaats. Let op dat je nooit betaalt voordat je het product ontvangen hebt.

Tip 24: Neem een ouder model

De prijs van een top-toestel daalt zodra er een nieuw model uit is. Bekijk goed de specificaties van de nieuwe toestellen. Een top-toestel van 3 jaar geleden is nog erg snel in vergelijking met recent uitgebrachte mid-range telefoons. Zo is het scherm van een top-toestel vaak beter.

Samsung S8 Huawei P30 Lite
Prijs Los 200 230
Resolutie scherm 1440 x 3040px 1080 x 2340px
Pixeldichtheid 568ppi 415ppi
Max downloadsnelheid 1000 400
Waterbestendig Ja Nee
CPU snelheid 4x 2,3 GHz
4x 1,7 GHz
4x 2,2 GHz
4x 1,7 GHz
Release date April 2017 Mei 2019

Tip 25: Neem een tweedehands telefoon over

Vraag je vrienden of ze binnenkort een nieuwe telefoon gaan kopen. Je kan zo goedkoop een tweedehands telefoon overnemen. Een iPhone overnemen van een vriend of vriendin kan je geld besparen. Wees daarom slim en vraag het gewoon bij je vrienden. Het voordeel is ook dat je beter weet wat er gebeurd is met de telefoon. 

Tip 26: Neem een refurbished telefoon

Naast dat je een tweedehands toestel kan overnemen, kan je ook een refurbished toestel kopen. Feitelijk is dit een tweedehands telefoon die wat nieuwe hardware heeft gekregen. Bijvoorbeeld een nieuwe batterij of een nieuw scherm. Omdat de telefoons als nieuw worden verkocht krijg je garantie bij je aankoop.

Let wel op dat er bij refurbished toestellen grote prijsverschillen kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je controleert wat de kwaliteit is die je koopt. Zo is er in Nederland een keurmerk voor refurbished toestellen. Helaas geldt dit keurmerk alleen voor iPhone toestellen.

Refurbished kent verschillende kwaliteitsstandaarden. Hiermee kan je vergelijken tussen de verschillende aanbieders.

Klasse A – zo goed als nieuw

Dit is de hoogste klasse, de telefoon heeft geen tot minimale gebruikssporen. De gebruikssporen beperken zich tot een krasje aan de zijkant van de telefoon. Schade die je bijna niet opmerkt.

Klasse B – licht gebruikt

Dit is na, Klasse A, de hoogste klasse voor refurbished toestellen. De schade is hier net zichtbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lichte stootschade.

Klasse C – zichtbaar gebruikt

Dit is de laagste klasse van refurbished telefoons. Er is zichtbare schade, er kunnen zelfs krassen op het scherm zitten. De telefoon zou wél zo goed als nieuw moeten werken, het is echter aan te raden om afwijkingen te registeren en te melden.

Tip 27: Ruil je telefoon in bij de provider

Naast dat je je telefoon kan verkopen, kan je ook je oude telefoon inleveren bij sommige providers. De provider geeft je dan een cashback naar de waarde van je telefoon. De staat van je toestel is zeer belangrijk. Als je geen krassen op het scherm hebt kun je veel meer voor het toestel ontvangen. Over het algemeen zal je minder geld terug krijgen dan wanneer je je telefoon zelf verkoopt. Maar het is erg weinig moeite, waardoor het je veel tijd bespaard.

Tip 28: Repareer oude telefoon

Een nieuwe telefoon kopen omdat je oude kapot is gegaan, is niet altijd voordelig. Nieuwe modellen zijn snel genoeg om langer dan 2 jaar mee te gaan. In Nederland zijn er meerdere winkels waar je je telefoon kan laten repareren. Het repareren van het scherm kost weliswaar wat geld maar dan kan je je telefoon nog langer gebruiken.

Algemeen advies

We hebben ook een aantal algemene tips bij het aanschaffen van je telefoonabonnement. Door gebruik te maken van deze tips kom je niet voor vervelende verassingen te staan.

Tip 29: Weet je verbruik

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is dat je altijd moet weten wat je verbruik is als je een telefoonabonnement wilt aanschaffen. Om een vergelijking te maken, als je boodschappen doet weet je wat je ongeveer per week eet. Je gaat niet 3x zoveel kopen omdat dit zonde is. Hetzelfde principe geldt bij een telefoonabonnement. Neem een abonnement die aansluit bij je verbruik.

Tip 30: Goedkoop kan duurkoop zijn

Het kopen van een goedkoop abonnement kan duurkoop zijn. Stel je gebruikt gemiddeld 5 GB per maand aan data en je neemt een abonnement van 1 GB. Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Budget providers verlagen vaak je internetsnelheid niet en laten je voor elke MB aan data dat je verbruikt extra betalen. Daarom is het essentieel dat je je verbruik goed weet. Als je abonnement later te groot of te klein blijkt te zijn kun je deze bij de meeste providers laten aanpassen.

Tip 31: Bel niet naar het buitenland vanuit Nederland!

Veel providers adverteren ermee, gratis bellen & internet in de EU. Bij deze advertentie zit een addertje onder het gras. Bellen is alleen gratis van een land in de EU (dus bijvoorbeeld België) naar Nederland of een ander EU land. Bellen vanuit Nederland naar een land in de EU heeft wél een verhoogd tarief.

Lebara is een koning in buitenlandbellen

Lebara is dé provider in Nederland die de meest uitgebreide selectie heeft van landen waarbij je goedkoop naar het buitenland kan bellen. Geen enkele andere provider heeft dit. Bel je vaak naar het buitenland? Dan is Lebara een goede provider voor jou.

Tip 32: Op vakantie in de EU? Je kan je databundel in de EU gebruiken

Sinds juni 2017 kan je je databundel binnen de EU gebruiken. Je betaalt dus niet meer 2 euro per MB als je in Frankrijk op vakantie bent. Providers bieden nog wel databundels aan voor deze landen, alleen heb je deze niet meer nodig tenzij je je hele databundel verbruikt hebt. Uitzondering is dat je bij sommige providers niet je hele bundel in het buitenland gebruiken.

Tip 33: Bel & internet je weinig? Dan is prepaid misschien goedkoper

Niet alle tips zijn toepasbaar op telefoonabonnementen. Het kan, in sommige gevallen, goedkoper zijn om gewoon ouderwets een prepaid te nemen. Je betaalt vooraf voor wat je gebruikt. Bij kleinverbruik is dit in enkele gevallen goedkoper dan een sim only abonnement.

Tip 34: Let op een BKR registratie

Sinds 1 mei 2017 geldt een telefoon op afbetaling als een lening. Dit heeft grote effecten voor je toekomstige hypotheek. Als het ‘leenbedrag’ boven 250,-  is krijg je een registratie bij het BKR. Deze registratie heeft invloed op je maximale hypotheek die je kan lenen. 

De helft van de mensen die een telefoon op afbetaling hebben, hebben hier expres voor gekozen. Van deze groep gaf 80% aan de telefoon in één keer te kunnen betalen. 3 op de 4 Nederlanders heeft een BKR registratie. Het overgrote deel hiervan heeft deze registratie zonder zich daar bewust op te zijn. Een BKR kan effect hebben hoeveel je maximaal kan lenen bij je hypotheek.

Om een voorbeeld te geven, bij een afbetaling van 25 euro per maand kan je al ongeveer 7000 euro minder lenen bij je hypotheek. Uiteraard is dit een schatting, een erkende hypotheekadviseur kan je een beter persoonlijk advies geven op basis van je inkomsten en uitgaven.

Meer over:

Aanbiedingen
Abonnement
Technieken
Telefoons