Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Provider T-Mobile activeert ‘Massive Mimo’ zendmast met hogere capaciteit

massive-mimo-antenneProvider T-Mobile activeerde op 28 september jongstleden als eerste Nederlandse provider een Massive Mimo-antenne (multiple-input multiple-output) voor haar klanten. De eerste antenne is geïnstalleerd op het Leidsche plein in Amsterdam. Dankzij de inzet van Massive Mimo is T-Mobile in staat om meer gebruikers tegelijk te voorzien van een snelle internetverbinding.

De ontwikkeling van Massive Mimo-antennes

Massive Mimo-antennes zijn ontwikkeld om drukke netwerken op een snelle manier te voorzien van extra capaciteit. Dit zijn voornamelijk locaties waar veel vraag is naar mobiele data zoals stadions, winkelcentra of op festivals. De nieuwe techniek moet er voor zorgen dat zoveel mogelijk apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van een snelle stabiele verbinding. Met deze verbinding kan er door veel gebruikers tegelijkertijd gebruik worden gemaakt van diensten zoals Netflix en Youtube.

Techniek is ook benodigd voor een toekomstig 5G netwerk met nog sneller internet

De Massive Mimo-antenne maakt gebruik van gebundelde signalen die gericht naar een apparaat worden verzonden. Traditionele antennes verzenden het signaal door deze over apparaten binnen een bepaald gebied uit te spreiden.
Massive Mimo-antenne v.s. reguliere antenne

Massive Mimo geldt als een noodzakelijke technologie voor 5G verbindingen. 5G is de opvolger van het huidige 4G netwerk en belooft maximale netwerksnelheden tot honderd keer sneller dan 4G. Met de activering van de antenne op het Leidsche plein zet T-Mobile een belangrijke stap in de ontwikkeling van het 5G netwerk. De provider heeft echter nog geen planning voor de plaatsing van meerdere Massive Mimo-antennes  en wil eerst meer data verzamelen met huidige mast.

Alleen de nieuwste telefoons geschikt met de nieuwe techniek

Omdat de antennes gebruik maken van de nieuwste technieken zijn alleen de meest recente telefoons geschikt voor Massive Mimo. Zo moet de telefoon beschikken over een 4G verbinding op band 38. De iPhone 8 alsmede de Galaxy S8 zijn in ieder geval al geschikt voor Massive Mimo. Nieuwe high end toestellen die later uitkomen zullen ook geschikt zijn voor Massive Mimo.

Meer over:

T-Mobile
Technieken