Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Wat betekent de overname van T-Mobile voor jou?

T-Mobile Nederland krijgt een nieuwe eigenaar. Investeringsfondsen Apax en Warburg Pincus kopen het telecombedrijf over van de huidige eigenaar Deutsche Telekom en Tele2. De transactie is wel nog onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. Klanten zijn huiverig voor veranderingen in de prijs/kwaliteit door de overname van T-Mobile. Dit is niet nodig, voorlopig zal er nog niks veranderen voor de klant. Wel zal T-Mobile de concurrenten blijven uitdagen met het lanceren van nieuwe diensten en producten.

Er verandert niks voor de klant

Over de verkoop van T-Mobile doen al lange tijd geruchten de ronde. Vijf jaar geleden deed Deutsche Telekom al eens een poging om zijn Nederlandse dochter te verkopen, maar dit werd uitgesteld. In Januari ’21 schreef Het Financieele Dagblad dat T-Mobile Nederland weer te koop zou staan voor 4 tot 5 miljard euro. En nu is het zover. Op 7 september werd er bekendgemaakt dat Deutsche Telekom en Tele2 voor 5,1 miljard euro T-Mobile hebben verkocht aan de investeringsmaatschappijen Apax en Warburg Pincus. De transactie is wel nog onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden, meldt T-Mobile. De deal die is gesloten is er niet zomaar één. Wat T-Mobile wilt is KPN en VodafonZiggo blijven uitdagen en met deze investering van de nieuwe eigenaar is dat mogelijk. Dit zal geen invloed hebben op het merk behoud van T-Mobile of prijsstijgingen, hieronder lees je daar verder over.

Huidige abonnementen

T-Mobile zal gewoon doorgaan onder haar eigen merknaam. Ook de providers die onder T-Mobile vallen; Ben, Simpel, Tele2, T-Mobile blijven bestaan. Mocht je als huidige klant een abonnement hebben bij één van deze providers kan je deze voorlopig blijven gebruiken. Ook als potentiële klant kan je nog steeds overstappen naar één van deze providers.

Prijsstijgingen

Investeringsmaatschappijen zijn vaak wel maar uit op één ding namelijk, rendement maken op de investeering. Zal het zo zijn dat T-Mobile hierdoor gaat stijgen in prijs? In 2019 werd er ook verwacht dat de prijzen zouden stijgen bij T-Mobile. Dit door de fusie met Tele2. Dit was natuurlijk wel een heel andere situatie, toen is er binnen de telecommarkt een verkleining van netwerken geweest van vier naar drie. Dit zou zorgen voor te weinig concurrentie om voor een gebalanceerde markt te zorgen, maar T-Mobile is sindsdien enorm gegroeid en heeft toen ook zonder prijsstijgingen de afgelopen 3 jaar concurrentie kunnen bieden tegen KPN en VodafoneZiggo. Zo zie je dat het wel mogelijk is dat T-Mobile haar doel, het blijven concurreren met de top telecombedrijven, kan bereiken zonder in prijzen te stijgen.

Nieuwe diensten/ producten

Voor Apax en Warburg Pincus zal de schuld komende jaren geleidelijk worden afgelost met de stabiele inkomstenstroom uit abonnementen, meldt Het FD. Door te snijden in kosten en met het lanceren van nieuwe producten en diensten zullen zij winst willen behalen. Zo is T-Mobile bijvoorbeeld al bezig om in samenwerking met Open Dutch Fiber supersnel internet aan te bieden via glasvezel. Dit najaar, in november, start T-Mobile de werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezelnetwerken in Utrecht.  

Geen data vrije muziek meer

Kort na het nieuws over de nieuwe eigenaren van T-Mobile werd er door T-Mobile aangekondigd dat zij stopt met het aanbieden van datavrije muziek en dat er aanpassingen zijn gedaan aan databundels. Dit nieuws leek een gevolg te zijn van de overname van T-Mobile, maar dat is niet zo. Wat wel goed is om te weten is dat er voor bestaande klanten niets zal veranderen aan hun huidige abonnement. Nieuwe klanten kunnen alleen niet meer kiezen voor een abonnement met datavrije muziek.

T-Mobile geeft aan de datavrije muziek om meerdere redenen niet meer te kunnen aanbieden. Het wordt door uitbreidingen van muziekstreamingdiensten moeilijker om datavrije muziek aan te bieden, weinig klanten met een databundel van 10GB of hoger zouden het zien als belangrijkste reden om voor dit abonnement te kiezen en het Europese hof heeft aangegeven de zerorating onder Europese wetgeving niet meer toe te staan. De veranderingen in de databundels hebben betrekking op de Go-abonnementen met bundels van 5GB internet en 10GB. De bundel van 5GB wordt vervangen door 8GB, waarbij de prijs per maand gelijk blijft. De bundel van 10GB wordt vervangen door 15GB waarbij de maandelijkse prijs omhoog gaat met 0,50 eurocent.

Nog even alles op een rijtje

Tijdlijn over het proces van de overname van T-Mobile Nederland:

  • 2016: Deutsche Telekom maakt bekend T-Mobile te willen verkopen, maar stelt na aantal maanden verkoop toch uit.
  • 2019: T-Mobile & Tele2 ronden fusie af, T-Mobile groeit uit tot geduchte concurrent van KPN en VodafonZiggo.
  • 2020: T-Mobile neemt Simpel over, dit maakt T-Mobile de grootste mobiele provider van Nederland.
  • Januari 2021: Deutsche Telekom biedt T-Mobile weer te koop aan.
  • 7 September 2021: Deutsche Telekom en Tele2 verkopen T-Mobile Nederland aan investeringsmaatschappijen Apax en Warburg Pincus. De transactie is nog onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden om de transactie te kunnen uitvoeren waaronder raadpleging van de ondernemingsraad en goedkeuring van toezichthouders.

In 2016 deed Deutsche Telekom al een poging T-Mobile te verkopen. Dit werd uitgesteld. Na de afronding van de fusie tussen Tele2 en T-Mobile waren klanten bang voor een prijsstijging. Deze is er nooit geweest en sindsdien is T-Mobile enorm gegroeid. In 2020 werd T-Mobile uitgeroepen tot de grootste mobiele provider en dat is ze nog steeds. Nu is T-Mobile klaar om een volgende groeifase in te gaan met de nieuwe eigenaar. Wanneer de transactie wordt goedgekeurd willen zij de beste worden in de telecombranche, dit zal voorlopig geen gevolgen hebben voor de klant.

Kortom, voor de klanten van T-Mobile zal er op het eerste oog nog niet veel veranderen, wanneer de transactie voor de overname van T-Mobile wordt goedgekeurd. De providers; Ben, Simpel, Tele2, T-Mobile blijven bestaan en huidige klanten behouden dan ook hun abonnement. T-Mobile zal wel concurrenten blijven uitdagen op kwaliteit en prijs waarbij Apax en Warburg Pincus proberen winst te behalen bij het lanceren van nieuwe producten en diensten.

Meer over:

Abonnement
T-Mobile