Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Telefoonabonnementen voor kinderen

Foto van kind met telefoon

Kinderen onder de 18 jaar mogen geen telefoonabonnement afsluiten in Nederland. Als ouder heb je een paar mogelijkheden om je kind van een telefoonabonnement te voorzien. Zo worden kinderen toch bereikbaar.

Regels voor abonnementen

In Nederland moet je 18 jaar of ouder zijn om een abonnement af te kunnen sluiten. Het maakt dus niet uit of dit een telefoonabonnement of sim only abonnement is. Een kind van 14 kan dus niet zelfstandig een abonnement nemen. Toch zijn er een paar mogelijkheden.

Prepaid gebruik

De veiligste optie is om gebruik te maken van prepaid. Hierbij heb je als ouder direct invloed op de kosten die gemaakt worden. Bij prepaid betaal je eerst een vast bedrag, dit is dan je ‘tegoed’ die je aan je kind geeft om mee te bellen en internetten. Nadat dit op is, kan er niet meer gebeld en geïnternet worden. Zo heb je geen onverwacht hoge rekening. Je bepaalt als ouder zelf hoeveel uitgegeven wordt aan het telefoonabonnement.

Telefoon abonnement op naam van ouders

De tweede manier is om op je eigen naam een extra abonnement af te sluiten. Het abonnement staat dan op jouw naam maar je kind kan er gebruik van maken. Je kan bij de meeste providers ook het rekeningnummer later aanpassen. Dit kan je aanpassen naar het rekeningnummer van je kind. Dan worden de abonnementskosten van je zoon/dochter’s rekening afgeschreven. Het maakt in dit geval niet uit of het om een sim only abonnement of abonnement met telefoon gaat.

Let op: Voldoende saldo

Het is belangrijk dat er altijd saldo op de rekening van uw zoon of dochter staat als dat rekeningnummer gebruikt. Als de provider het bedrag probeert af te schrijven en er staat onvoldoende geld op de rekening dan kan u als ouder in de problemen komen. Als dit vaker gebeurt kan er een betalingsachterstand worden opgebouwd met vervelende gevolgen.

Financiële gevolgen

Kinderen kunnen pas ná hun 18e verjaardag een eigen abonnement afsluiten. Ouders blijven financieel verantwoordelijk voor kinderen tot ze 21 jaar worden. Gebruikt je kind het abonnement dat op jouw naam staat, dan ben je uiteraard verantwoordelijk. Wanneer kinderen een abonnement afsluiten in de play/app store, dan komt dit bovenop de kosten voor het abonnement.

Let op: Let op BKR gevolgen

Sluit je een telefoon op afbetaling af? Dan heeft dit effect op het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Als de lening voor de telefoon meer dan 250 euro is, krijg jij als ouder een BKR registratie. Een BKR registratie heeft effect op het maximale leenbedrag bij een hypotheek. Overleg met een geregistreerde hypotheekadviseur voor de mogelijkheden & effecten.

Controle voor ouders over de telefoon

Misschien wil je controle over wat jouw kind uitvoert op zijn/haar telefoon. Voor iOS van Apple & Android van Google zijn verschillende mogelijkheden om jouw kind in de gaten te houden.

Mogelijkheden op Android

Android biedt twee mogelijke manieren om ouderlijk toezicht in te stellen. Dit kan via de app Family-link maar ook via ouderlijk toezicht via Android zelf.

Family-link & Ouderlijk toezicht

Family-link is een app, hiermee kan je ook de tijd dat een bepaalde app open kan staan beheren. Dit werkt alleen voor apps die geïnstalleerd zijn nadat Family-link geïnstalleerd is. Ook de standaard toepassingen van ouderlijk toezicht kan je in Family-link beheren. Hiermee kun je er voor zorgen dat er geen apps geïnstalleerd mogen worden & geen betalingen gedaan mogen worden.

Met ouderlijk toezicht van Android zelf kan je meerdere ‘niveaus’ instellen. Bijvoorbeeld als je een kind van 7 hebt en een tiener van 14. Je kan dan per kind andere rechten instellen.

iOS

Apple heeft zelf maar één manier om ouderlijk toezicht in te stellen. Je kan hiermee ongeveer hetzelfde bereiken als bij Android. Naast het blokkeren van in-app aankopen kunnen bij iOS ook websites geblokkeerd worden. 

Hoesjes voor kindertelefoons

Kinderen laten hun telefoon vaker vallen dan volwassenen. Daarom is het aanschaffen van een telefoonhoesje voor kindertelefoons een goede investering. De allerbeste telefoon bescherming is van Otterbox. Dit hoesje is meerdere keren beoordeeld tot beste case om valschade te voorkomen.

Woon je aan het water? Dan is een waterdichte hoes misschien beter. De FRĒ hoesjes van Lifeproof zijn hier het beste in. Let wel op dat het hoesje niet je telefoon altijd gegarandeerd waterdicht maakt. Het biedt echter wel extra bescherming. 

Speciaal abonnement voor kinderen bij providers

KPN heeft een speciaal abonnement voor kinderen. Deze moet echter nog steeds op naam van de ouder afgesloten worden. Andere providers bieden geen speciale abonnementen aan, wel kan je gebruik maken van familie kortingen.

Meer over:

Abonnement