Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Alle providers

Wat is 4G internet en hoeveel verbruik ik

4G internetJe kan bij elke telefoon provider een abonnement afsluiten waarbij je 4G krijgt. Het verschil tussen de providers is de maximale downloadsnelheid. Momenteel heeft Ben het goedkoopste telefoonabonnement met 4G internet.

Databundel nodig om te internetten

Elke mobiele provider biedt momenteel een goedkoop telefoonabonnement aan met een databundel. Een databundel heb je nodig om goedkoop te kunnen internetten. Per provider zit er verschil in de minimale en maximale groottes van de databundels. Enkele providers bieden alleen kleine databundels aan, maar er zijn ook providers die grote databundels aanbieden. Als je geen databundel afsluit moet je per MB betalen, de kosten hiervan verschilt ook per provider maar het kan oplopen tot 1 euro per MB. Met 1 MB kan je ongeveer 1 tot 2 minuten muziek luisteren op Spotify.

Van 3G naar 4G

De databundels zijn de afgelopen jaren groter geworden, dit komt voornamelijk door 4G internet. Met de voorloper van 4G internet, ook wel 3G genoemd had je een maximale downloadsnelheid van 14,4 Mbit/s. Bij 4G is dit veel hoger. Doordat providers nu gratis 4G aanbieden én ook overal in Nederland 4G dekking hebben gebruikt bijna iedereen nu 4G.

Wat is 4G?

Iedere provider adverteert met hun 4G snelheid, maar wat is 4G dan? 4G staat voor ‘vierde generatie’ dit is een verzamelterm voor regels omtrent de techniek ervan. Concreet is 4G een manier van mobiele communicatie, je kan 4G ook gebruiken om te bellen. 4G internet is sinds 2013 beschikbaar in Nederland en al een aantal jaar overal beschikbaar.

Snelste 4G providers

4G internet is veel sneller dan 3G internet, waarbij de downloadsnelheid van 3G internet maximaal 14,4 Mbit/s is is dit bij 4G 150 Mbit/s. Momenteel biedt T-Mobile de hoogste 4G downloadsnelheid aan. De maximale downloadsnelheid bij T-Mobile is 300 Mbit/s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 4G+.

4G+

Met 4G+ is een hogere downloadsnelheid te bereiken dan met 4G. Je bereikt deze hogere downloadsnelheid omdat er meerdere frequenties worden gecombineerd door je telefoon. Een provider stuurt de data op meerdere frequenties. Door dit te combineren kan je telefoon een hogere downloadsnelheid bereiken.

Gemiddelde verbruik bij 4G internet

Het gemiddelde verbruik in Nederland is 1 tot 2 GB met 4G internet en ongeveer 100 tot 200 belminuten per maand. Uit onderzoek blijkt echter dat jongeren structureel meer data verbruiken, daarom is het verstandig als je tot deze groep behoort een grotere databundel te nemen.

Hieronder is een overzicht van de goedkoopste telefoonabonnementen met 4G met 1000 MB en minimaal 100 belminuten.

Belminuten Databundel Maandprijs
100 1 GB € 7,- Bestellen
100 2 GB € 7,50 Bestellen
100 1 GB € 7,50 Bestellen

Momenteel biedt Ben het goedkoopste telefoonabonnement aan met internet. De provider biedt echter alleen 1000 MB en 100 belminuten. Youfone is duurder echter biedt deze provider meer data én meer belminuten.