Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

Vodafone stopt vanaf 4 februari met 3G-netwerk

Vanaf 4 februari 2020 stopt Vodafone met hun 3G-netwerk. Zij zijn daarmee de eerste provider die dit doorvoert. Het 2G-netwerk blijft daarentegen wel nog bestaan. Vodafone wil zich volledig gaan focussen op het 4G-netwerk. Het overgrote deel van hun klanten gebruikt namelijk 4G of 4G+. Vandaar dat er geen ruimte meer zal zijn voor het 3G-netwerk.  

Vodafone schakelt 3G uit

Vodafone kiest ervoor om 3G uit te schakelen omdat veel 3G-toestellen ook over een 2G-verbinding beschikken. Dit houdt in dat er zo min mogelijk klanten dus zonder verbinding komen te zitten. Volgens Vodafone is het nodig dat ze stoppen met het 3G netwerk omdat er voor het 4G netwerk meer capaciteit nodig is om het netwerk veiliger, stabieler en sneller te maken.

Alle netwerken schakelen 3G uit

Netwerk Stopt met 3G op Stopt met 2G op Start met 5G
Vodafone 4 februari 2020 Onbekend 2020 Meer info
T-Mobile Onbekend 15 november 2020 2020 Meer info
KPN 2022 Onbekend 2020 Meer info
Tele2 Tele2 heeft alleen een 4G netwerk. 2020 Meer info

Als je je huidige toestel wilt behouden kan je er altijd voor kiezen om over te stappen op een andere provider. Hierboven is een overzicht gemaakt van wanneer de verschillende providers stoppen met 3G en/of 2G en plaats zullen maken voor 4G en 5G-netwerk. Zodat je kunt kijken wat voor jou van toepassing is.

Maar wat betekent dit voor jou?

Klanten die een telefoon van voor 2013 hebben aangeschaft zullen hier de dupe van zijn. Dit komt vooral doordat deze telefoons nog niet uitgerust zijn met een 4G-antenne. Een 4G-antenne versterkt het bereik van het internet signaal en zet dit door naar uw mobiele apparaat. Om dus volledig gebruik te kunnen maken van het 4G-netwerk is het handig om de juiste telefooninstellingen, een 4G toestel en een 4G simkaart te hebben. De huidige simkaart kan gratis bij de provider worden vervangen voor een 4G simkaart. Dit betekent wel dat de klant zelf een nieuw telefoontoestel moet kopen om gebruik te blijven maken van het internet. Echter, heeft Vodafone er wel voor gezorgd dat alle abonnementen naar 4G zijn omgezet. Dus een nieuw abonnement aanvragen hoeft dan weer niet.

Geen 4G telefoon

Als je telefoon niet met 4G overweg kan, kun je thuis natuurlijk nog gewoon je wifi blijven gebruiken om op internet te gaan. Ook kan er buitenshuis nog steeds worden gebeld of gesmst. Alleen zal de kwaliteit wel anders zijn dan dat je gewend bent omdat er dan gebruik moet worden gemaakt van het 2G-netwerk. De afname van de kwaliteit zal zichtbaar zijn in zowel de snelheid van het internet en de audio. 

4G en de opkomst van 5G

4G-apparaten kunnen steeds meer. 4G is nou eenmaal veiliger, stabieler en sneller. Zo is de kwaliteit van bijvoorbeeld foto’s en video’s verbeterd. Bovendien is het delen van die foto’s en video’s veel gemakkelijker. Ook zijn de kosten van het gebruik van 4G niet anders dan die van 3G. 4G is in principe zo duur als je het zelf maakt, het is namelijk afhankelijk van je abonnement en je dataverbruik. Maar niet alleen 4G is steeds meer aan de orde er wordt namelijk ook al gesproken over het 5G-netwerk dat dit jaar zal komen. Het grootste verschil tussen 5G en 4G is de snelheid. 5G zou een maximale snelheid kunnen bereiken van 10 Gbps. Misschien zegt dit je wel helemaal niks maar om het duidelijk te maken: dit is 100 keer zo snel als 4G.

Meer over:

Abonnement