Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Alle providers

Providers moeten inzage geven in werkelijk haalbare internetsnelheden

Werkelijk haalbare 4G snelheidProviders moeten vanaf 2018 betere inzage geven in de werkelijk haalbare downloadsnelheden. Bij vaste verbindingen moeten providers vermelden wat de normale, minimale en maximale internetsnelheden zijn. Voor telefoonabonnementen moet de hoogst haalbare snelheid die een klant daadwerkelijk kan behalen worden vermeld. De regels gaan voor nieuwe contracten in op 1 januari 2018, voor bestaande contracten is dat vanaf 1 maart 2018. Momenteel biedt T-Mobile de hoogste 4G snelheid aan met een maximumsnelheid van 300 Mbit/s.

Nieuwe regelgeving omtrent de maximum geadverteerde snelheid

De snelheid die mobiele providers straks vermelden bij hun abonnementen moeten door klanten ook daadwerkelijk kunnen worden behaald. Hierover stelt de ACM het volgende: “Tenminste 90% van de maximumsnelheid moet worden gerealiseerd bij ten minste één van de tien metingen die een gebruiker in één week uitvoert”. De metingen kunnen door klanten zelf worden uitgevoerd middels een speedtest. Mocht de maximale internetsnelheid bij meerdere testen uitkomen op minder dan 90% van de geadverteerde snelheid dan kan er een klacht worden ingediend bij Consuwijzer.

Verschil tussen de theoretische en maximaal haalbare downloadsnelheid

Vaak zit er een verschil tussen de theoretische internetsnelheid (de snelheid waarmee providers adverteren) en de maximale haalbare snelheid voor de consument. Dit komt omdat providers de internetsnelheid testen onder de ideale omstandigheden. Als consument is het niet of nauwelijks mogelijk om dezelfde omstandigheden na te bootsen. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren.

Factoren die zorgen voor een tragere verbinding

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat de theoretische downloadsnelheid afwijkt van de praktisch haalbare downloadsnelheid. De belangrijkste factoren zijn hieronder uiteengezet. Drukte op het netwerk: wanneer er veel mensen tegelijkertijd actief zijn op het netwerk moet de bandbreedte worden verdeeld tussen meer toestellen. Dit resulteert en een lagere 4G snelheid.

Type telefoon: niet alle toestellen zijn in staat om de maximale snelheid van een provider te behalen. Zo biedt T-Mobile bijvoorbeeld maximaal 300 Mbit/s 4G internet aan. Hiervoor moet het gebruikte toestel wel beschikken over 3CA waarmee drie frequentiebanden tegelijk worden ondersteund.

Buitengebieden: in gebieden waar weer weinig bereik is, bijvoorbeeld natuurgebieden waar geen masten zijn geplaatst is de downloadsnelheid vaak lager dan het landelijk gemiddelde.

Obstructies en afstand tot de zendmast: een signaal heeft moeite met het doordringen van objecten zoals beton of staal. Hierdoor is de 4G internetsnelheid binnenshuis vaak lager dan buitenshuis. Ook de afstand tot de zendmast is van belang bij het behalen van de maximumsnelheid.

Providers met de hoogste 4G internetsnelheden

In onderstaand overzicht is een top 5 van Nederlandse providers opgenomen die de hoogste 4G snelheden aanbieden.

300 Mbit/s

Bestellen

256 Mbit/s

Bestellen

225 Mbit/s

Bestellen

225 Mbit/s

Bestellen

225 Mbit/s

Bestellen

T-Mobile biedt op het moment de snelste 4G verbinding aan met een theoretische snelheid van 300 Mbit/s, gevolgd door Youfone met een maximumsnelheid van 256 Mbit/s. Providers Vodafone, KPN, en Tele2 staan op een gedeelde derde plek met een maximum snelheid van 225 Mbit/s.

Bovenstaande snelheden zijn theoretische downloadsnelheden onder de nieuwe regelgeving heeft een provider nog steeds de vrijheid om te bepalen met welke internetsnelheid hij adverteert. Alleen dient deze vermelding straks te voldoen aan een aantal eisen. De maximale snelheid waarmee een provider adverteert mag niet hoger zijn dan de gemiddelde maximale snelheid die een consument kan behalen. Daarnaast is een provider straks verplicht te melden dat de beschikbare snelheid kan afwijken van de geadverteerde snelheid.