Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

KPN stopt in 2022 met het ondersteunen van 3G

KPN stopt in 2022 met het ondersteunden van 3GMobiele providers stoppen in de nabije toekomst met het ondersteunen van 3G abonnementen. De impact hiervan zal niet erg groot zijn. Tegenwoordig ondersteunen bijna alle telefoons 4G.

3G wordt uitgefaseerd

De ondersteuning van 3G wordt langzaam uitgefaseerd door de mobiele providers in Nederland. 3G is een techniek dat gebruikt wordt voor mobiel internet. De techniek is echter verouderd, tegenwoordig maken veel consumenten gebruik van het 4G. Het onderhouden van het 3G netwerk kost providers veel geld, daarnaast gebruikt een klein deel dit netwerk dagelijks. Door het deactiveren van het 3G netwerk kunnen de frequenties gebruikt worden voor 4G.

Vodafone & KPN stoppen met 4G

Vodafone en KPN hebben aangegeven de ondersteuning van 3G in de nabije toekomst te stoppen. Vodafone stopt met het ondersteunen van 3G in 2020 en KPN in 2022. Volgens KPN ondersteunt de telefoon van meer dan 95% van de klanten een 4G abonnement. Vodafone heeft hier geen cijfers over vrijgegeven. Verwacht wordt dat het een soortgelijk aantal is als dat van KPN.

Tele2 alleen biedt alleen 4G abonnementen aan

De mobiele provider Tele2 is eerder gestopt met het aanbieden van 3G toestellen. Nieuwe klanten van Tele2 moeten een 4G toestel hebben. Bestaande klanten kunnen nog gebruik maken van het 3G netwerk, de maximale downloadsnelheid is echter wel verlaagd van 14,4 Mbit/s naar 2 Mbit/s. Tele2 heeft geen eigen 3G netwerk, dit huurt Tele2 van T-Mobile. De provider heeft wel een eigen 4G netwerk.

Bijna elke telefoon heeft 4G

In de komende twee jaar zullen bijna alle telefoons 4G ondersteunen. Zelfs de goedkoopste telefoon abonnementen zijn inclusief een telefoon die 4G ondersteunt. De keuze om het 3G netwerk uit te faseren in plaats van het 2G netwerk komt door de ondersteuning van oude telefoons. Telefoons die 3G ondersteunen kunnen ook allemaal gebruik maken van 2G. Terwijl telefoons die 2G ondersteunen géén 3G ondersteunen. Hierdoor blijft het altijd mogelijk om te bellen en te SMS’en.

Meer over:

KPN
Technieken