Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Alle providers

Grotere databundels binnen de EU in 2018

EU bundels zijn groter gewordenVeel providers hebben per 1 januari de buitenland bundels aangepast. Dit komt omdat per 1 januari 2018 nieuwe regels voor Roam Like At Home zijn ingegaan. Je mag nu meer data verbruiken binnen de EU met je bundel dan in 2017.

Roam Like At Home

Sinds 15 juni 2017 mag je binnen de Europese Unie bellen en internetten uit je belbundel en databundel. Voorheen was hier een aparte bundel of een extra abonnement nodig. Door deze verandering missen providers een groot deel aan omzet, vroeger werden de gerekende tarieven doorberekend aan de consument. Als je 1 MB verbruikte in bijvoorbeeld Frankrijk kon de provider in Frankrijk zeggen, dit kost je 1 euro per MB. De Franse provider stuurde de factuur naar jouw eigen provider die het daarna 1 op 1 doorberekende aan de consument.

Data verbruik stijgt

Door de veranderingen stijgt het dataverbruik tijdens de vakantie. Nederlanders in het buitenland verbruiken nu meer data, echter doen andere toeristen hetzelfde in Nederland. Zo melde het grootste internet knooppunt van Nederland dat na het invoeren van de nieuwe regels het dataverbruik in de zomer drie keer zoveel is dan daarvoor.

Meer data in de toekomst

Alle providers binnen de Europese Unie moeten voldoen aan de nieuwe regels. In 2017 kon je met een abonnement voor 25 euro per maand maximaal 5,37 GB verbruiken binnen de EU. Met dezelfde bundel mag je in 2018 maximaal 6,89 GB verbruiken per maand binnen de EU. Je kan kijken hoeveel jij mag verbruiken met de tool van de ACM.

Echter zijn er een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld als je bundel in Nederland kleiner is dan dat je binnen de EU mag verbruiken. Zodra dit het geval is mag je maximaal je binnenlandse bundel verbruiken. Stel je hebt voor 25 euro per maand een databundel van 6 GB dan mocht je in 2017 maximaal 5,37 GB en in 2018 mag je maximaal 6 GB verbruiken.