Gratis nummerbehoud
Altijd goedkoop
Alle abonnementen
Snelle overstap

2018 is het jaar van de notch telefoon

De notch van AppleAndroid fabrikanten lijken de iPhone notch over te nemen. De LG G7, Huawei P20 en de OnePlus 6 gaan ook gebruik maken van de notch. De iPhone X had niet als eerste een notch in het scherm, deze eer is toe te schrijven aan de Essential Phone van Essential Products.

Wat is een notch telefoon

De iPhone X is al meer dan 3 maanden uit, het design van Apple is vaak leidend in hoe de telefoon markt zichzelf gaat ontwikkelen. De iPhone X heeft een inkeping in het scherm, dit wordt een notch genoemd. Opmerkelijk van de ‘notch’ is dat het niet bij iedereen in de smaak valt, sommige consumenten vinden het prachtig maar andere zijn van mening dat het niet mooi staat. De notch zorgt ervoor dat een telefoon veel extra ruimte op het scherm krijgt. Fabrikanten gebruiken de inkeping om de camera aan de voorkant te plaatsen hierdoor kan het scherm tot aan de bovenkant van de telefoon doorlopen. Overigens is Apple niet de eerste met een notch, Apple heeft het wel groot & hip gemaakt. De eerste telefoon met een notch was de Essential Phone van Essential Products.

Dure telefoons vooral een notch

Over het algemeen nemen de duurdere Android modellen de ‘notch’ over. De fabrikanten kunnen door de notch een groter scherm oppervlakte aanbieden, dit zorgt ervoor dat de afstand tussen het scherm en de rand kleiner is. Het grootste nadeel van een notch is dat de productie kosten van het scherm hoger worden. Daarnaast zal het scherm sneller breken & kost het repareren van het scherm meer. Goedkope telefoons zullen waarschijnlijk nog geen notch krijgen in 2018.

Voor- & nadelen van de notch

De ‘notch’ heeft veel voorstanders, echter zijn er ook een groot aantal consumenten die tegen de notch zijn. Hieronder staan een aantal argumenten van voor- & tegenstanders.

Voor:

  • Het staat mooi want nu heb je meer ruimte voor het scherm
  • Het is vernieuwend
Tegen:

  • Zorgt voor veel restricties met betrekking tot apps
  • Afgesneden beeld bij video’s / foto’s

Uiteraard komt het neer op de smaak van de gebruiker. Vind je de notch mooi, dan is een iPhone X of één van de andere nieuwe Android toestellen wat voor jou. Denk je dat de notch niet mooi staat, dan kan je kiezen voor een Android toestel zonder de notch. Momenteel is er keuze genoeg voor tegenstanders van de notch, dit kan in de nabije toekomst veranderen als meer fabrikanten voor een inkeping kiezen in het scherm.

Meer over:

Telefoons
Trends